Opgericht als sieradenbedrijf, grondlegger van een volledig nieuwe industriebranche door de uitvinding van de metaalslang en nu opgeklommen tot ontwikkelingspartner voor klanten in de voertuigbranche, industrie en lucht- en ruimtevaart. De ondernemingsgroep kijkt zeer gemotiveerd naar de toekomst.
Heinrich Witzenmann richtte samen met Louis Kuppenheim een sieradenfabriek op. In 1861 had de onderneming al 60 medewerkers in dienst en behoorde tot de toonaangevende ondernemingen in de goudstad Pforzheim.
In 1877 werd er nog een sieradenfabriek opgericht in Parijs, samen met Eugène Levavasseur.
Overeenkomstig het productieprincipe van de spiraalketting ontwikkelden Heinrich Witzenmann en Eugène Levavasseur de net zo flexibele als robuuste metaalslang.
In augustus 1885 werd deze in Frankrijk en Duitsland gepatenteerd.
Heinrich Witzenmann was al 60 jaar toen hij zijn succesvolle sieradenproductie opgaf om zich volledig te wijden aan zijn nieuwe zakelijke activiteiten.
Witzenmann ontwikkelde vervolgens alle belangrijke profielen voor de productie van slangen, die tot op heden nog technisch geldig zijn.
Al in een vroeg stadium en met vooruitziende blik legde Witzenmann in 1899 de rechten op het merk HYDRA® vast. Er is gekozen voor een internationaal duidelijk begrip omdat de robuuste metaalslangen aan het mythologische wezen doen denken. Vandaag de dag staat HYDRA voor een groot aantal verschillende industriële producten en behoort het tot de oudste, actieve merken in Duitsland.
In het extreem op techniek gerichte tijdperk leiden de ideeën voor toepassingsmogelijkheden van de flexibele, metalen elementen ook tot merkwaardige zaken. Koelelementen voor hoofd, gezicht en nek, ontwikkeld door de Weense prof. dr. Gustav Gaertner. Deze zouden de hoofdpijn van tyfuspatiënten moeten verzachten of, geïntegreerd in de tropenhelm, verkoeling moeten bieden aan reizigers naar verre oorden.
De Witzenmann-groep produceert ook nu nog beschermslangen voor de medische techniek, bijvoorbeeld voor de lasertechniek en de minimaal-invasieve chirurgie.
In 1920 meldde Emil Witzenmann, zoon van Heinrich Witzenmann, de oprichter van het bedrijf, de metaalslangcompensator aan voor patent. Uit zuiver technisch oogpunt was deze voorloper een grote, drukdichte metaalslang met een duidelijk omschreven beperkte bewegingsvrijheid.
In de jaren '30 werd de metaalbalg toegevoegd aan het functie-element metaalslang. Dit constructieprincipe vormt tot op heden de constructieve basis van de metaalcompensatoren.
Een bestelformulier documenteert het begin van de samenwerking met VW. De Volkswagenfabriek bestelde destijds 300.000 metaalslangen als verwarmingselement voor de door Ferdinand Porsche ontworpen KdF-auto. Op dat moment is Witzenmann al een gevestigde leverancier voor de voertuigindustrie. Witzenmann produceert sinds 1935 standaardcomponenten voor de auto-industrie onder de namen Vibraflex en Vibratube. Witzenmann had ook al onderdelen geleverd voor enkele prototypes van de voorloper van de Kever.
Met de start van de productie van membraanbalgen ontsluit de Witzenmann-groep in jaren '70 nieuwe, veelbelovende bedrijfsgebieden op het gebied van de vacuümtechniek, lucht- en ruimtevaart, medische techniek en de bouw van speciale armaturen.
De oprichting van de afdeling Voertuigonderdelen in de jaren '90 en de internationalisering gaan hand in hand. Vestigingen in de buurt van de klanten en de hoge mate van competenties op het gebied van engineering maken de Witzenmann-groep snel tot een gewilde ontwikkelingspartner en tot een betrouwbare leverancier van grote series voor de autofabrikanten.
Het gehele personeel en de eigenaarsfamilie vieren 150 jaar Witzenmann, samen met een groot aantal gasten uit de politiek, het bedrijfsleven en de samenleving.
“Managing flexibility” is het nieuwe motto dat de bedrijfsgeschiedenis duidelijk omschrijft en ook naar de toekomst wijst.
Weer een jubileum. Heinrich Witzenmann vond 125 jaar geleden de metaalslang uit, begon daarmee een volledig nieuwe industriële branche en opende zo de weg voor zijn familiebedrijf voor een nog altijd voortdurend succesverhaal.
Wij hebben het jubileum onder andere met een postzegel geëerd.
De gehele maatschappij staat voor een grote verandering, nieuwe technologieën vinden hun weg in alle gebieden van het leven. Digitalisering en globalisering krijgen een steeds grotere betekenis. De Witzenmann-groep gaat de uitdagingen aan - verantwoord en duurzaam.
Er gaat niets boven direct contact. Wij nemen graag de tijd voor een persoonlijk gesprek en beantwoorden uw vragen individueel.
Stuur ons een aanvraag via ons contactformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.